Bizarre wending in strijd tegen Amsterdamse taxiregels

//Bizarre wending in strijd tegen Amsterdamse taxiregels

Zo’n 35 taxichauffeurs spannen een kort geding aan tegen Take a Taxi en Taxistad, de Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO) waarbij ze zijn aangesloten. En anders dan je misschien zou denken, hebben deze TTO’s daar alle begrip voor. Chauffeurs en TTO’s willen namelijk hetzelfde: een eind aan de in hun ogen veel te zware straffen voor kleine overtredingen van de taxiregels.

De regels voor de Amsterdamse opstapmarkt bepalen onder meer dat sancties worden opgelegd voor wat chauffeurs zelf vaak als kleine overtredingen zien. Een schorsing voor korte of langere tijd is nooit ver weg. Wat veel chauffeurs en TTO’s vooral steekt, is dat dergelijke regels voor de bestelmarkt niet gelden. Dat ontbreken van een gelijk speelveld met partijen als Uber is eigenlijk de hele Amsterdamse opstapmarkt een doorn in het oog. Maar Take a Taxi en Taxistad kiezen de laatste tijd nadrukkelijk voor de vlucht naar voren.

Houden aan de afspraken

Zij ontwikkelden samen een eigen maatregelenprotocol, met sancties die in hun ogen wél redelijk zijn. Daar was de gemeente Amsterdam het echter niet mee eens. Middels een rechtszaak werd afgedwongen dat Taxistad en TAT zich net als alle andere TTO’s moeten houden aan de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt. Dat betekent dus ook het opleggen van sancties voor bepaalde overtredingen.

Overigens gaat de gemeente zijn beleid op zo’n manier aanpassen dat de twee TTO’s alsnog hun zin krijgen. Naar het zich laat aanzien gaat de verplichting om bepaalde minimumsancties onvoorwaardelijk uit te voeren vervallen. Maar wanneer dat gebeurt is niet bekend, en elke dag dat de TTO’s het maatregelenprotocol van de gemeente moeten volgen is er voor hen één te veel. Ook vinden ze dat de gemeente de rechter in het verloren kort geding verkeerd heeft voorgelicht. Daarom kondigden ze kort na die uitspraak alweer een nieuw kort geding tegen de gemeente.

Doel is hetzelfde

Nu krijgen Take a Taxi en Taxistad dus zelf door 35 van hun eigen chauffeurs een kort geding aan de broek. Dat heeft alles weg van een juridisch opzetje, want TTO’s en chauffeurs willen hetzelfde bereiken: een einde aan het huidige beleid met in hun beleving te strenge straffen en daarmee een eerste stap op weg naar een gelijk speelveld voor alle taxidiensten. Een kort geding verliezen lijkt daarvoor een kleine opoffering, zo blijkt ook uit de reactie van TAT-directeur Ruud Lagerwaard.

”Wij begrijpen dat onze chauffeurs naar de rechter stappen. De gemeente Amsterdam doet niets tegen de grootschalige broodroof door illegale straattaxi’s terwijl wij onze chauffeurs voor kleine overtredingen een maand naar huis moeten sturen. Het water staat hen aan de lippen.” Het kort geding dient op donderdagmiddag 24 oktober in Amsterdam. De gemeente heeft ook aangekondigd de last onder dwangsom te gaan opeisen voor het niet naleven van het afgesproken maatregelenprotocol.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

2019-11-01T09:35:24+00:00
Call Now ButtonWhatsApp