Mogelijk verbod op Uber in Genève

//Mogelijk verbod op Uber in Genève

De Zwitserse stad Genève dreigt Uber te verbieden. Zo lang het taxiplatform geen sociale premies afdraagt voor zijn chauffeurs, is Uber niet welkom in Genève.

Uber ziet de chauffeurs die via het platform rijden als zelfstandig ondernemers. Maar volgens de Zwitserse autoriteiten zijn het werknemers. En die hebben bepaalde rechten die de taxidienst moet honoreren. Zo worden ze betaald per rit en vindt er geen doorbetaling plaats bij ziekte of vakantie. Ook bouwen ze geen pensioen op.

Maar volgens Genève zijn de chauffeurs niet vrij “om passagiers te kiezen, de prijs te bepalen of de route te kiezen”. Bovendien verwerkt Uber de beoordelingen van passagiers, wat gevolgen heeft voor de perspectieven van chauffeurs. Uber is dus de werkgever van deze chauffeurs, vindt Genève, en moet hen daarom als werknemers behandelen.

Activiteiten staken

De opdracht van Genève om chauffeurs als werknemers te behandelen, geldt met terugwerkende kracht. Dat betekent dat Uber alle premies die het sinds de start in de Zwitserse stad in 2014 had moeten betalen, nu alsnog moet betalen. Zolang Uber dat niet doet, moet het bedrijf zijn activiteiten in Genève staken. Andere Zwitserse regio’s volgen mogelijk ditvoorbeeld. Uber heeft vier weken om in beroep te gaan. Als het bedrijf dat doet, mag het voorlopig in Genève blijven werken, totdat er een definitieve uitspraak is.

Bron: ANP

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

2019-11-11T05:57:48+00:00
Call Now ButtonWhatsApp